Lite klarare i huvudet

Jag har haft halvt ångest nu de senaste dagarna. Jag har inte blivit klok på vad jag vill höra med mitt liv. Eller jo jag vet vad jag vill men det har känts så himla omständigt. Mitt huvud har varit fullt med allt jag vill göra, flytta hemifrån, skaffa hund och häst, jobb och utbildning, blä! Det blir så mycket på samma gång.
Jag har pratat lite med mamma och börjar väl inse att bara jag har ett jobb så kan jag göra i princip vad jag vill. Jag vet inte om det gör det bättre eller sämre. Det känns bättre för att jag vet att jag kommer kunna göra allt så småningom men samtidigt blir jag stressad för jag vill göra allt nu direkt till hösten.

Nu har jag kanske rett ut det lite mer. Jag satt och tittade på utbildningar och hittade två som passade perfekt. Jag tänker inte seja exakt vilken det e nu för då skiter det väl sej. Men det är två utbildningar, när jag är godkänd i de är jag hundinstruktör och hundpsykolog!

Det e fortfarande en lång bit kvar och mycket som ska klaffa och saker jag behöver fundera på. Om allt faller på plats blir det nog super bra!

Katt tunnel

Idag kom mamma hem med en liten katt tunnel. Där e en hängande liten boll i ena änden och ett extra hål i mitten av tunneln på ena sidan.
Vi provade den för jag var lite misstänksam över om hundarna skulle få plats. Men det gick! Dessie fick gott och väl plats och Doris kom igenom. De e ju grythundar så det får gå! Det e såklart inte så att de fastnar i tunneln.
Båda två tyckte detta va super kul! Jag ska ta en bild nästa gång jag tar fram tunneln.
Kul att kunna träna lite iaf!

Sist en bild på mej och min sis

Kort helg

Helgen har gått i ett naffs! I lördags va jag och Nesha (min pojkvän) hos Gabbi och myste. Åt god mat och spelade lite spel. Blev inte som vi hade planerat riktigt eftersom G och N inte mådde helt bra.

I söndags va jag och hundarna hos N hela dagen. Myspys! Vi lekte i snön och bara slöade!

Idag e det måndag. Jag körde till jobb imorse. Mycket hästar som ska ha mat och som ska ut. Det tar tid.

Efter jobb tog jag med hundarna till stallet. Mockade och fixade medans de sprang runder. Red inte idag pga kramsnö och stor risk för styltor. Sen gick jag och hundarna en lång runda. De fick springa lösa på åkrarna. De njöt och nu ligger de utslagna på soffan :)

Avslutar med en bild på en väldigt söt häst!
Ibero ZM

Kaaalllt!

Idag e det riktigt kallt! Sitter och äter frukost och får syn på termometern, -13!! Jag vet inte vad jag ska ha på mej idag utan att frysa och ändå inte blir för varm när jag ska jobba..

Igår va det väldigt skönt vände på jobb. Det va några minusgrader men det blåste inte och solen sken och tom värmde! Skönt!

Efter jobb åkte jag ut till stallet och pysslade med shiny. Ryktade. Myste och longerade en smått galen häst. Han hade en del energi att göra av med. Han har inte gått på två dagar och hagarna e inte mycket att springa i nu när det e hårt och knöligt. Men som vanligt skötte han sej :)

Idag flyttar jag till mamma igen och bor där med hundarna i två veckor tills det e byte igen. Suck! Vill flytta hemifrån!

Puss&kram

En vanlig onsdag

Dagen har rullat på som vardagarna brukar idag. Mockade stallarna, matade hästar och tog en promenad med Jerez.

Väl hemma sen, somnade jag på soffan. När jag vaknade städade jag lägenheten och diskade. Duktiga jag! :)

Jag har inte jätte mycket mer att skriva om..
Får se om jag har mer att skriva imorgon!

Lång dag

Idag började jag inte förrän halv 11. Skönt att ta det lugnt på förmiddagen men dagen blev så lång istället. Jag jobbade till halv 3. Det tar lite tid när båda stallen snart e fulla. I helgen kommer det två hästar till som ska vara på Pepino i träning. Sen tror jag att där bara e två boxar kvar lediga på gården. Mycket att mocka!

De nya hästarna börjar lugna ner sej och har nog börjat komma in i rutinerna. Jag fick se Saras gula hingst marinero lös. Häftig häst det där. Han rörde sej så mjuk fast han e ganska rejäl och grov. Det ska bli kul att se hur han utvecklas.

Nu e jag supertrött så jag tror jag går och lägger mej nu. Gonatt!

Måndag

Usch, så va det måndag och jag vill inget hellre än att ligga kvar i min säng!

Idag står det jobb och Shiny på schemat.
På jobb kommer de nya hästarna, spännande! Ska bli kul att se de irl.

Ikväll ska jag till Shiny. Han ska pysslas om och longeras. Det blir en lugn igångsättning så att vi ser att hoven och såret håller.

Jag ska kanske baka åsså? Vi får se om jag orkar hinner :)

Pålsjöskog

Igår trimmade jag Dessie, hon blev grymme snygg! Det va helt rätt att göra det. Pälsen satt löst och hon hade hunnit få bra med underpäls. Dessie blev piggare och det kändes som att hon tyckte det va skönt att bli av med all päls. Hon blir så liten! Ser ut som en valp igen. Dessutom ser hon bättre ut i hullet än jag trodde. Jag kände på henne för att se hur hon hade det med underhudsfett och så. När vi va hos veterinären sist så fick vi en tillsägelse om att hon va en aning för tjock så vi drog ner lite på maten. Nu trodde jag nästan att hon va lite för smal, men när jag plockat all päls såg hon riktigt bra ut. Lagom rund och fin! Skönt att slippa ordna med det 😊
Dessie går nu med dubbla täcken ute i kylan och det verkar hon inte ha något emot. Hon ska gå med det ett bra tag till sen får vi se om hon kan gå utan fleecetäcket som hon har under vintertäcket. Men sålänge det e runt -7 och det blåser så blir det två täcken!

Idag va vi ute i pålsjöskog, dessie, jag och pojkvännen. Dessie tyckte det va så härligt att få springa runt bland snö och löv. Vi gick nog där iaf en timma, härligt! Det va väldigt kallt men soligt och fint. Nu har dessie legat och sovit sedan vi kom hem 😊 fina hund ❤

Ännu en flexidiss!

Jag kan fortfarande inte förstå mej på de som använder flexikoppel. Okej att man kanske vill att hunden ska få springa var den vill och man ska slippa bli dragen.
MEN enligt mej e det rent av farligt.
För det första kan man inte få in hunden nära sej tillräckligt snabbt. Tex om det kommer en annan hund, en bil eller en cyklist. Om hunden då e ute på längsta möjliga koppel hur ska du då få in den tillräckligt snabbt så det inte händer nått.
För det andra e det inte ett bra sätt att få hundens hjärna att bli stimulerad. Det får motionen i de flesta fallen men hjärnan får ingen "gynmastik". Det är inte psykiskt jobbigt för hunden att gå var den vill. Då får man gå väldigt långt för att få hunden trött.
För det tredje är det i de flesta fallen hunden som e ute och går med människan inte människan som är ute och går med hunden. Detta kan få konsekvenser. Jag sejer inte att det får det i alla fall men i väldigt många. Hunden e boss på promenaden och kan försöka och oftare än man tror lyckas med det i fler fall.
 
Jag va ute med mina hundar en dag för ett tag sen. Som ni vet kan Doris vara lite lömsk ibland. Så möter vi en kvinna med en barnvagn och en liten jack russel i ett flexikoppel. Hunden vill hälsa på mina och det kändes som att det hade gått bra för Doris va ganska lugn. Men iallafall så går den framför vagnen utan att kvinnan märker det, och e på väg fram till oss. Hon va tvungen att stanna och gå runt vagnen för att på tbx hunden där den skulle gå. Denna gången gick det bra men tänk om det varit en annan hund eller om mina hade reagerat annorlunda. Man kan inte få in sin hund tillräckligt snabbt. Kvinnan i detta fallet märkte ju inte heller att hunden va på väg fram till oss förrän hon nästan körde på den. 
 
Det e såklart upp till en själv vad man vill ha för koppel. Men jag dissar flexi! 

Torsdag

Shiny har gått och blivit skadad. Han har antagligen trampat sej själv med nån av broddarna. Ett litet sår ovanför hoven som måste hållas rent och snyggt så det inte blir något mer av det. Jag och Sabina kom överrens om att han kan få stå denna veckan så att såret får läka ordentligt i lugn och ro.
 
Dessie och Doris e hos mamma (jag e hos pappa) så jag har inte så mycket update om de. Dessie kommer till mej imorgon om, inget ändras, så vi får lite kvalitetstid. Jag funderar på att trimma henne då hon ser förjävlig ut rent ut sagt (så förjävlig som lilla söta Dessie kan se ut(; ). Hon fäller en del så jag ska se om det e dax. Jag brukar vänta tills mycket av pälsen trillar själv så att det ska bli så behagligt som möjligt för henne!
 
På jobb rullar det på. Två hästar som stått skadade en tid ska nu sättas igång. Det känns lite risky då den ena har stått i ett halv år och båda har väääldigt mycket överskottsenergi. De får lite lugnande innan vi ger oss ut så att de inte ska riskera att dra upp nån skada. Vi red på de igår och idag gick vi med de. De ska bara gå i ca 10 min nu sen ska det succesivt ökas. Det e tur att de får lite lugnande för även med det så blir det lite hopp och studs. Allt e ju så läskigt...
Nu till helgen kommer tre nya hästar, spännande.
 

Duktig Doris och fina apor

Det har inte hänt så mycket sen sist.
Jag och mamma har varit i pålsjöskog med hundarna. Riktigt bra träning för hundarna, speciellt Doris. Doris har förresten gjort väldigt stora framsteg på sista tiden. Vi kan hå förbi hundar i kontroll! Innan när man hade henne där hon skulle gå kunde hon ändå bli galen mot andra hundar. Men häromdagen när vi va ute och gick gick hon så långt ifrån hunden hon kunde. Detta e ett Enroth framsteg för henne! Bättre att undvika än att hoppa på! Heja Doris! I pålsjöskog passade vi på att träna på att hå avslappnat förbi stora lekande hundar. Där va 5 st stora lekande amstaffs i rasthagen. Doris va väldigt duktig men det e inte klokt vad dessie och Doris triggar varandra!
När de hundarna sen kom ut satt Doris snällt och fint framför mej när de gick förbi och luktade på henne. Duktig vovve!

Igår va jag och pojkvännen på tropikariet. Alltid lika kul att vara där. Roligast e ju aporna och de va väldigt närgångna. Jag hade såklart hoppats på att en lemur skulle sätta sej på min axel, som jag har varit med om innan. Men det va min pojkvän som va den intressanta istället! 😉



Dessie på släp

Dessie har perioder då hon inte vill gå ut. Hon e i en sån period nu. Hon går så långt bak som kopplet räcker och bara precis så snabbt som hon behöver. Tråkigt men hon e söt ändå. Doris traskar på med sin eviga energi!

Idag har det inte hänt så mycket. Jag har jobbat och gått med hundarna och tar hand om min tatuering.

Här e en bild på den! Den e fortfarande lite svullen och så men fin!

Tatuering och fin häst

Efter jobb åkte jag till Shiny idag igen.
Han kändes först lite trög och lite bångstyrig så vi började med att fokusera på att han skulle lyssna. Övningen som vi gjorde idag va galopp från skritt och samling och ökning i galopp. Han va riktigt fin! Galoppfattningarna blev bättre och bättre men fortfarande inte perfekt. Det krävs en del muskler till det som Shiny inte riktigt har än. Men det e inte långt borta eftersom han kan korta sej och samla sej som han visade att han kunde igår. Fiiiina Shiny!

På kvällen körde jag och syster till Eket för jag skulle tatuera mej! Det gick bra och det gjorde inte så ont som jag trodde det skulle göra! Jag tatuerade in en tass på sidan av handleden. Det gjorde mest ont när han fyllde i nära senorna. Men annars funkade det lixom! Heja mej!
Tassen står för Dessie och i princip alla hundarna jag har och kommer ha en relation till. Det hade blivit lite för många namn om jag skulle tatuera in alla hundar i mitt liv :)

Nu ska jag åka och jobba! Ha det bra sålänge!

Uteritt

Idag fick jobbet snabbt. Jag mockade först ena stallet sen hjälptes jag och Alice åt med det andra. När vi va klara bjöd Sara oss på fika sen tog jag tåget hem.

När jag kom hem bytte jag om och drog vidare mot nästa stall. Både Shiny och jag har väldigt mycket träningsvärk så det blev en skrittrunda. Han skrittade på bra och lugnt på väg ut och hela tiden från stallet. När vi sen skulle vända blev han halvt galen! Han hoppade fram och travade i sidled. Jag kunde inte få honom att skritta. Vi lixom trav-piaff-studsade fram. Så himla roligt. Jag älskar när hästar e pigga men kontrollerbara! Jag e så van vid ponnysar som bara tar bettet och sticker och inte lyssnar. Shiny lyssnar men e pigg och hoppig lixom. Jag skrattade åt honom hela tiden :)

Imorgon tror jag att det blir konditionsträning för vår del. Spännande!

Hundarna blev lite ompysslade idag. De fick klorna klippta och tänderna borstade!

Hoppat!

Idag va det ridning som stod på schemat. Jag va ute i stallet halv 11 imorse för kl 11 va de ju träning för Sabina. Vädret va inte kul, det regnade, så det blev inga bilder.
Idag så hoppade vi lite. Det va jättekul. Jag hade glömt hur roligt jag tycker det e att hoppa. Helt galet blev det i mellan åt med boksprång och skutt! Men kul va det!
Imorgon blir det en lugn skrittrunda för jag tror att en viss mr har träningsverk då.
När jag och Gabbi ridit klart vår lektion skulle hon rida en liten travare som står i stallet. Hon är under utbildning men hennes ägare har fått körtelfeber och får inte rida. Gabbi ska hjälpa till och rida hästen några veckor framöver nu. Väldigt söt häst faktiskt!

Slapp dag!

Det blev ingen träning idag. Istället sov jag och älskling till kl 12 åt frukost i lugn och ro och sen åkte vi till hööks. Jag köpte ett par byxor och en jacka. Tänkte ha på mej det imorgon när jag ska rida lektion med Gabbi för Sabina ( ägaren till Shiny). Mamma ska fota så jag och Shiny får ju vara lite extra fina ju ;) jag hoppas på litegrann bilder som jag kan slänga ut här ! :)

Nu ligger jag och hundarna i pojkvännens säng om väntar på att han ska komma ut från duschen. Sen e det sovdax!

Gonatt!

Tränat!

När jag kom hem från jobb idag blev det kvalitetstid med dessie! Jag och mamma åkte ut till klubben med hundarna. Där är vääääldigt lerigt så det blev bara slalomträning för min och dessies del. Mamma och Doris körde på balanshindret. Dessie och jag körde bara på 6 pinnar i början med fokus på att hitta in rätt! Hon kan vänsterslalom bäst (när hon springer på min vänstra sida) och då e hon snabb som satan! Högerslalom e lite svårare men det kommer! Vi avslutade med alla 12 pinnar vilket också funkade. Dessie har väldigt dålig kondition efter vintervilan så vi måste ut och springa hon och jag!

Jag har iallafall kommit fram till att vi bara ska ha korta träningspass. Det känns som att det fastnar lättare då. Bara slalomen ska ligga i fokus ett tag till innan vi lägger in de andra hindrena också. Detta ska vi klara!

Imorgon ska jag försöka handla på hööks, där e ju 50% rabatt. Det blir ingen träning imorgon för jag har ingen bil så det får vänta. Kanske på lördag!

Nytt år, nya tag!

Jaha då va det år 2013!
Nya tag, nya mål.

Jag har några saker jag hoppas på ska hända detta året. Jag ska tävla med dessie, maila olika hundcoacher/ hundpsykologer och fråga om jag kan får praktisera, flytta hemifrån och skaffa fast jobb. Det är de sakerna som jag prioriterar först. Jag skulle vilja köpa en hund också. En norfolkterrier. Jag kommer inte ta med mej dessie när jag flyttat hemifrån. Anledningen e väl mest att hon absolut inte tycker om att vara själv hemma och hon e inte riktigt som jag vill att en hund ska vara. Det handlar bara om små detaljer. Mamma vill dessutom ha båda hundarna och jag känner att det kanske är bäst så. Jag älskar Dessie mest på planeten och jag kommer självklart inte sluta att umgås med henne. Tävla och träna henne kommer jag såklart också fortsätta med, det tycker vi ju om båda två så varför sluta?
Jag har planerat massa för den nya hunden som jag inte har hittat än och som inte kommer till mej förrän tidigast hösten 2013. Jag ska inte gå ut med allt för mycket kommer säkert ändras men det ska vara en hane, okastrerad. Jag ska ställa ut honom och kanske träna lite Agility beroende på hur stor han e. Svårt att hoppa med så korta ben som norfolkterriern har. Han ska heta Denis.
Jag kan få lite dåligt samvete för dessie ibland om jag köper en ny hund, men jag vet att hon kommer få det super bra! Gå långa rundor med mamma och Doris och mina syskon. Om jag kommer ge henne den tiden jag brukar ge henne när vi tränar och så! Så det kommer bli ungefär som vanligt förutom att jag inte bor med henne.

Ja det e väl typ det som 2013 förhoppningsvis ska bjuda på! Men vi får se hur allt blir! Jag ska inte hoppas på nått för mycket, då kanske man blir besviken.

RSS 2.0